TISKOVÁ ZPRÁVA, 5. 4. 2013 Praha - JOM HA-ŠOA Den vzpomínání na oběti holocaustu

Jom ha-šoa, Den vzpomínání na oběti holocaustu, připadá na pondělí 8. dubna 2013. Nadační fond obětem holocaustu a Institut Terezínské iniciativy již poosmé pořádají od 14 do 17 hodin veřejné čtení jmen obětí holocaustu na pražském náměstí Míru.

Letos si připomínáme 70 let od zahájení povstání vězňů varšavského ghetta, které je považováno v dějinách holocaustu za největší akci odporu Židů vůči nacistům. Vězňové varšavského ghetta se rozhodli v dubnu 1943 vzdorovat bezpráví, s vědomím mizivé šance na záchranu odolávali téměř měsíc přesile nacistů a zadali podnět k dalším povstáním – v srpnu v Treblince, v říjnu v Sobiboru a v říjnu 1944 v Osvětimi.

Veřejné připomínky se zúčastní pamětníci holocaustu, významné osobnosti veřejného a kulturního života, představitelé židovských i romských organizací a všichni ti, kterým památka obětí holocaustu není lhostejná.
Součástí čtení bude výstava studentských prací, vítězů soutěže pořádané na téma aktivního odporu vůči bezpráví, a ukázky knih z produkce a knihovny Institutu Terezínské iniciativy a Židovské obce v Praze.

Svou účast přislíbili například předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, velvyslanec Státu Izrael Yaakov Levy, viceprezident Mezinárodního osvětimského výboru Felix Kolmer, předsedkyně Historické skupiny Osvětim Marta Kottová.

Institut Terezínské iniciativy u příležitosti Jom ha-šoa pořádá konferenci, která se bude věnovat odporu a vzdoru obětí nacistického režimu. Konference se koná 8. dubna od 9 do 15 hodin v Domě národnostních menšin v Praze 2. Více informací o konferenci na http://www.nasinebocizi.cz/?p=1407.
Večer od 18 hodin se koná přednáška Liora Inbara z Muzea bojovníků ghetta v izraelské Galilei v Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze.

Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura“, je dnem, kdy se prostřednictvím občanských a náboženských obřadů vzpomíná na památku šesti milionů zavražděných Židů i na židovské hrdiny bojující proti nacistům.

Tereza Štěpková, ředitelka, Institut Terezínské iniciativy, http://holocaust.cz, www.terezinstudies.cz
Marta Malá, ředitelka, Nadační fond obětem holocaustu, www.fondholocaust.cz

Další informace: